Yalnızlık çoğu kişinin kafasını dinlemek için başvurduğu bir durumdur, hatta bir terapi yöntemi bile sayılabilir. Fakat bazı kişiler için yalnızlık endişe verici bir durum olabilir. Birçok insan yalnızlık korkusu yaşar fakat bu korkunun aşırı derecede ilerlemesi kişide depresyon, panik atak, anksiyete gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Yalnız kalma korkusu yaşayan insanlar, sırf bu duyguyu yaşamamak için farklı çözümler arar. Hoşlanmasalar bile sosyal ortamlara katılırlar, televizyonu açık bırakırlar, yalnız kaldıkları zaman telefonla konuşurlar. Bunlar gibi davranışlar kişi farkında olmada bile yalnız kalmama çabalarıdır. Bu his kişinin tek başına vakit geçirmekten korkmasıdır. Ve bir anksiyete bozukluğu da sayılır.
Korkunun aşırı ilerlemesi durumunda kişi destek almalıdır. Yalnızlık korkusu sonucu kişilerde fiziksek ve psikolojik bulgular gelişir. Kişi yalnız kaldığını düşündüğü zaman aşırı endişe duyar, bunun sonucunda terleme, tırnak yeme, kalp çarpıntısı gibi birçok fiziksel belirti ortaya çıkar. Bu durumun sürekli yaşanması sonucunda ise panik atak, depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıklar, yalnızlık korkusu yaşayan kişide iyice kalıcı hale gelebilir. Birey çabalarına rağmen bu durumu kontrol altına alamıyorsa bir uzmana danışmalıdır.
İlk olarak kişi yalnız kalmamak uğruna sevmediği insanlarla birlikte vakit geçirmekten kaçınmalıdır. Kişi bunu yaptığı zaman kendi ile sahip olduğu bireysel vaktin keyfini çıkarmalıdır. Yalnızlığın her zaman kötü olmadığını bilmelidir. Kişi yoga, meditasyon ya da nefes egzersizleri gibi kendini rahatlatacak egzersizlerde bulunmalıdır. Sevdiği aktiviteleri yapmalıdır, ne sevdiğini bilmiyorsa bu vaktini bulmak için harcayabilir. Kişi ne yaparsa yapsın bu duygudan kurtulamıyor ise, uzman bir psikologdan yardım istemelidir.
Yalnızlık Korkusunun Sebepleri
Yalnızlık korkusunun bir sürü farklı sebebi olabilir. Birçok durumda ise bu sebepler çocuklukta geçirilen korkutucu bir tecrübe ile alakalıdır. Yanı sıra farklı durumlarda ise devamlı süren stres, kötü bir ilişki, düşük sosyoekonomik faktörler de kişinin yalnızlıktan korkmasına sebep olabilmektedir.
Günümüzdeki çalışmalarla kanıtlanmıştır ki herhangi bir sorunla karşılaştığı zaman bu soruna çözüm bulamayan kişilerde fobi ve anksiyete hissetme durumları çok daha yaygındır. Aşırı kaygılı ebeveyn ya da akrabalar da çocuğun bir fobi geliştirme riskini arttırırlar. Bu kişiler zor bir durum karşısındaki hemen panikler ve gergin hisseder. Yalnız kalma korkusuna sahip insanlar tek başlarına iş halletmeleri gerektiğinde de gerilirler, çünkü özgüvenleri düşüktür. Her zaman çevrelerinde güvendikleri insanların olmasını isterler. Bu yüzden yalnız kaldıkları zaman değişik davranışlar sergilerler ve bunlardan dolayı paniklerler.
Yalnız KalmaKorkusu İle İlgili RiskFaktörleri
İnsanları yalnız kalma korkusuna daha yatkın hale getirebilecek bazı faktörler şunlardır;
Yaş bu konuyla ilgili bir risk faktörüdür. Yalnız kalma korkusuna çocuklar yetişkinlere kıyasla daha yatkındır. Kişisel yapı insanı yalnız kalma korkusuna daha yatın biri yapabilir. Karakterlerinde zor durumlarla baş edebilme yetisi olmayan insanlarda yalnız kalma korkusu görülme oranı daha yüksektir. Geçmişte travmatik bir olay yaşayan herhangi bir birey kendini yanında güvendiği insanların olması ile rahatlatabilir. Bu durumun aşırıya kaçması ise kişide yalnız kalma korkusunun gelişmesine yol açabilir. Herhangi bir akrabada, arkadaşta ya da çevredeki bir insanda görülen bir fobi, kişide daha farklı fobilere sebep olabilir. Yani etrafında herhangi bir konuda fobisi olduğunu görmüş bir insanın yalnız kalma fobisinden de muzdarip olma ihtimali daha yüksektir.
Tüm Yazıları Görmek İçin Tıklayın >