Bilgilendirici

Narsist Kişilik Nedir?

Narsist Nedir?

Genel olarak kişinin kendi bedensel ya da zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık olarak tanımlanan narsizm kelimesinin kökeni Yunan mitolojisinde yer alan bir kahraman olan Narkissosdan gelir ve adını narsizme, narkoza ve Nergisgiller çiçek familyasına vermiştir. Size kısaca narsistin öyküsünden bahsetmek istiyorum. Kendisine aşık kişileri umursamayıp sevgilerini hiçe sayan ve güzel bir peri kızı Ekho bir zaman avlanan bir avcı görmektedir.

Narkissos adındaki bu avcı çok yakışıklıdır. Ekho bu genç avcı ilk görüşte aşık olur. Ancak narkissos bu aşka karşılık vermez ve perinin yanından gider. Ekho bu durum yüzünden günden güne eriyip biter kara sevda ile içine kapanır ve ölür. Vücudunda geriye kalan kemikleri taşlara sesi ise kayalara Ekho dediğiniz yankılara döner. Olimpos dağında yaşayan Tanrılar bu durum oldukça sinirlenirler ve Narkissosu cezalandırmaya karar verirler.

Günlerden bir gün av izinde ki narkissos çok susar ve bitkin bir şekilde bir nehir kenarına gelir buradan su içmek için eğildiğinde ise sudaki yansımasını görür kendi yüzü ve vücudunun güzelliği karşısında adeta büyülenir o güne kadar kendisini görmediği için bu güzelliğinde farkında değildir yerinden kalkamaz ve kendisine aşık olur. O ana ve kimseyi sevmediği kadar sevmiştir kendi görüntüsünü orada yemeden içmeden kesilmiştir resmen aynı Ekho gibi narkissos da günden güne erimeye başlar ve orada sadece kendisini seyrederek ömrünü tüketir öldükten sonra vücudu nergis çiçekleri ne dönüşür.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Günümüzde narsizmin ileri boyutlarda olmasına tıpta narsistik kişilik bozukluğu adı verilmektedir. Narsistik kişilik bozukluğu olan bireyler benlik saygılarını kendilerini çevrelerinden üstün görerek sağlarlar. Yüksek dozda Öz sevicilik içeren bu tavırları herkese yakıştırılan etiketten oldukça farklı bir seyir göstermektedir. Narsist kişilerde benmerkezcilik Nirvana düzeyindedir bu kişilerin ihtiyaçları ve

beklentileri karşılanmadığında ise hayal kırıklıklarına ve incinmelere sebep olur. Özsaygılı düşer ve depresif ruh hali içerisinde girmelerine sebep olur.

Narsist Kişilerin Özellikleri

Kendilerini fiziksel ve ruhsal açıdan aşırı derecede beğenirler bu kendini beğenmişliğin yanı sıra özgüvenleri de Pik seviyededir. Her zaman en güzel, en yakışıklı, en parlak ve en zeki insanlar kendileridir diğer insanlara göre kendilerini Üstün görürler sürekli beğenilme ilgi ve onay beklentisi içerisindedirler çevrelerinde kendilerine karşı hayranlık hissi olmasını beklerler yeni fikirlere açık değillerdir daima haklı olduklarına inanırlar.

Beklentilerin karşılanmaması ağır bir depresyona girmelerine sebep olur. Sürekli örgü duymak ister ve eleştiriye tahammül edemezler kolay sinirlenip bu durumdan karşı tarafa sorumlu tutarlar her zaman ilgi üzerine çekme gayretinde olmaları başka

insanları kullanmalarına ve onların haklarını ihmal etmelerine sebep olacaktır. Bu yüzden ilişkilerini çıkarları üzerine inşa ederler çıkarları söz konusu olduğu ilişkilerde empatiden zaten söz edilemez.

Nirvana derecesinde bencil tiplerdir çevrelerindeki insanları ölçüp tartarlar ve ancak kendilerine itaat derecesinde bağlı olabilecek kişileri seçerek statülerini yükseltirler yanına çektikleri bu kişilerin özgüvenlerini düşürüp kendilerine bağımlı olmalarını sağlamanın yanı sıra onlara karşı küçümseyici hatta ezici eylemlerde bulunma teşebbüsündedirler diğer insan ilişkilerinde ise oldukça başarısızdırlar bu tip kişilerin iş yaşamı, sevgili ilişkileri ve çocuklarıyla olan ilişkilerinin hemen hemen hepsinde problem vardır.

Tatmin duygularını artırmak için sık sık tehlikeli sporlara yönelebilir, sapkın ilişkiler içerisine girebilir yada alkol ve uyuşturucu gibi keyif veren maddeleri kullanma eğilimi gösterebilirler. Başarısız olma, hoşlandığı kadını elde edememe, eleştirilme yada terk edilme gibi kırılma durumlarında ise vücutta somatik hastalıklar belirir. Örneğin baş bel ve sırt gibi vücut ağrılarının yanı sıra nefes almada güçlük, aşırı yeme ya da tam tersi iştahta azalma oluşabilir. Migde ve bağırsakta hazımsızlık sıkıntılarıyla sık sık karşı karşıya kalabilirler.

Yürekten ve derinden sevemezler ya da üzüntü duyamazlar dışarıdan soğuk, mesafeli, Kibirli ve çekici görünen narsist kişinin bu görüntüsünün altında aslında incinmeye karşı aşırı derecede duyarlı kırılgan kendisine güveninde ve kendine verdiği değerle eksiklikler bulunan bir yapı vardır.

Narsist kişilerde belli etmemeye çalışsa da içten içe terkedilme ya da kaybetme gibi korkusal duygulara sıklıkla rastlanır. Manipülasyon yapma eğilimi gösterirler bazı tiplerde ise bunlar narsistlik yapı hemen fark edilmeyebilir. Övgü sevmeyen mütevazı ve kibar bir görüntü sergileyebilirler fakat yakınlaştıkça içten gelen o kibir açığa çıkacaktır genellikle depresyon, kaygı, panik atak, tatminsizlik, boşluk hissi ve cinsel sorunlarla tedavi almaya ihtiyaç duyarlar.

Narsist Kişiliğin Gelişme Sebepleri

İnsanoğlunun ruhsal gelişiminde 0-6 yaş arasının son derece önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu dönemde çocuğun tanıştığı ilk çevre içine doğduğu aile olacaktır. Bu yüzden ailesiyle ve özellikle annesi ya da güvenli bağ kurduğu çocuğun bakımını üstlenen kişiyle kurduğu ilişki çocuk için çok kıymetli olacaktır. Bu ilişki bebeklik döneminden itibaren çocuğun bilinçaltı gelişiminde hislerinde ve kişilik gelişiminde önemli olacak etkisini de ileriki yaşlarda bariz şekilde gösterecektir. Genel olarak hepimiz içine doğduğumuz ailede birtakım beklentilerle karşılaşır ve bu beklentilere karşılık vermeye çalışarak onay alırız.

Fakat bazı aşırı durumlarda her ne kadar kötü bir niyetle ya da bilinçli olarak yapılmasa da aileler çocuklarının mükemmel denilebilecek düzeyde en zeki, en başarılı ve en uslu gibi derecelendirmeye tabi tutarak yönlendirmeye çalışırlar. Aileler bu yönlendirme ve derecelendirme ile farkında olmadan çocuklarını üstün bir sosyal statü elde etmeye yönlendirirler durum böyle olunca çocuk kendi potansiyelini ortaya koyamaz ve kendi kararlarını alamaz hale gelir.

Narsist kişilik bozukluğu temelinde iki aşırı ucun etkili olduğunu biliyoruz. Birinci durumda erken çocukluk döneminde anne ve babanın yeterli eşliğin göstermemeleri, çocuğun gelişim sürecinde dış dünyadan soyutlanması, gerçek dünyanın düş kırıklıkları ile yeterince karşılaşmaması, ebeveynlerin çocuğun özelliklerini aşırı derecede yükseltmeleri ve vurgulamaları bu şekilde aşırı ilgi ve örgü ile beslenen çocuğun gereksizce büyüklenen öz benlik duygusu yatmaktadır.

İkinci durumdaysa çocukluk döneminin duygusal yoksunluk ve ihmali içerisinde geçmesi yoğun bir ilgisizliğin hakimiyetine karşılık çocuğun kendi iç dünyasında farkında olmadan bu değersizlik hissiyatından kurtulabilmek için sürekli değerlerini yükselten aktiviteler içerisinde bulunması söz konusudur.

 

Narsistik Kişilik Bozukluğunun Tedavisi

 

Tedavide kullanılacak belli bir ilaç yoktur. Kişinin psikolojik travmaların üzerinden çözümleme, sakinleştirme, kabullenme ve algı şeklini değiştirmesi amaç olarak öncelikle empati duygusu geliştirilmeye çalışılır. Kişinin zayıf duygularını geliştirmek ve gerçekçi beklentiler yaratmak üzerine kurgulanan terapiler olumlu seyir göstermektedir. Bununla beraber psikoterapistler depresyon ve anksiyeteyi azaltmak için kişiye bazı ilaçlar önerebilir.

Narsist Kişilerden Kendimizi Nasıl Koruruz?

Biz bize yeteriz ben olmasam sen bir hiçsin, ben zaten mükemmelim beni eleştirmek ne haddine gibi söz gelinlerini sıklıkla kullanan narsistlik kişilerden kendimizi nasıl koruyabiliriz. Kendinizi ezdirmeyin özgüvenli davranın size karşı yapılan eleştirileri amacını göz önünde bulundurun yapıcı eleştiriler kabul edilebilir fakat yıkıcı ve aşağılayıcı eleştirileri asla kabul etmeyin, karşısında dik ve kararlı durun, kimsenin baskısı altına girmeyin, kendinizi sakin ve anlaşılır bir şekilde ifade etmeye çalışın, manipülasyona gelmeyin, net olun ve tutarlı bir davranış sergileyin, sizi siz yapan değerlerimizden asla vazgeçmeyin.

Özellikle kimse için hayallerinizi geride bırakmayın her zaman bir amacınız olsun çevrenizden görüş olabilirsiniz tabii ki ama günün sonunda o amaç için rotanızı kendiniz belirleyin bu kişilerle sırlarınızı paylaşmayın kötü zamanlarda bunları size karşı koz olarak kullanma eğilimine girebilirler narsistlik eğilim gösteren bir kişiye karşı eleştirileriniz varsa tozunu biraz yumuşatın özellikle topluluk içerisinde değil de birebir iletişim halindeyken kendisine iletin.

 

Tüm yazıları okumak için tıklayın >