KATARAKT NEDİR VE NASIL OLUŞUR?
Vücudumuzun en önemli organlarından biri de gözdür. Çünkü gözümüzle dünyayı algılarız. Bu yüzden göz sağlığı çok önemlidir. Yılda bir defa da olsa göz muayenesini yaptırmakta fayda vardır. Günümüzde gözle ilgili birçok problem vardır. Bunlardan biri de katarakt rahatsızlığıdır. Özellikle yaşlı bireylerde çok sık rastlanan katarakt, göz sağlığı için ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Peki katarakt nedir ve nasıl oluşur, belirtileri nelerdir, tedavi süreci nasıl işler gibi merak edilen soruların yanıtlarını sizler için derledik ve bu yazımızda paylaşıyoruz.
Katarakt Nedir?
Özellikle ilerleyen yaşlarda görülmeye başlayan katarakt, gözünüzün şeffaf olan merceğin bulanıklaşması, bulutsu bir duruma gelmesidir.Merceğin bulutlaşması ışınların geçişini engeller ve görüş bozukluğuna neden olur. Bunun sonucunda da görüş alanınız negatif yönde etkilenir.
Katarktın sebep olduğu bulutsu görüntü; okumayı, özellikle gece araba kullanmayı, merdiven inip çıkma gibi konularda yeti kaybına yol açar.
Katarkt, halk dilinde aksu, perde olarak da bilinmektedir.
Katarakt Nasıl Oluşur?
Çoğunluğu su ve proteinden oluşan göz lensi şeffaflığını bu proteinlerin özel yapılarından alır ve ışığın tam olarak geçişini sağlar. İlerleyen yaşlarda protein ve sıvı yapısı değişen göz lensinin belli kısımlarında şeffaflık azalmaya başlar. Bu şekilde şeffaflığı azalan ve yaşlanan lensin zamanla ışık geçirgenliği azalır ve katarakt oluşur. Yaşlandıkça gözdeki lensler daha kalın, daha az esnek ve daha az şeffaf hale gelir. Aslında katarakt nasıl oluşur sorusuna yanıt olarak daha birçok neden gösterilebilir.
Kataraktın bir diğer nedeni de kişinin ailesinde katarakt görülmesidir. Yani genetik nedenlerdir. Bireyde bulunan farklı sağlık problemleri de katarakta neden olabilir. Şeker hastalığı, güneşe uzun süre maruz kalmak, göz travmaları ve daha önce geçirilmiş göz ameliyatları katarakt görülme olasılığını arttırır.
Kataraktlar genellikle yavaş oluşurlar. Her iki gözde de gelişebilir. Fakat eşit olarak gelişmez. Bu yüzden gözler arasında görmede oldukça farklılık oluşur.
Katarakta sebebiyet veren başka bir nedense uyuşturucu kullanımı ve göz yaralanmalarıdır. Bebeklerde de konjenital yani doğuştan kataraktlı olabildikleri gibi yaşamlarının ilk yıllarında da katarakt oluşabilir.
Görme duyusunu kısmen ya da tamamen etkileyen bu hastalığın en önemli belirtisi gözün bulanıklaşmasıdır. Bunun yanında daha birçok katarakt belirtileri vardır.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt başlangıcıyla uzak ve yakın görüş hasar görür. Bazı kataraktlar görüşü ciddi şekilde azaltırken, bazıları da görüşü tamamıyla engeller.
Maddeler halinde katarakt belirtileri şunlardır:
- Gözün ışığa karşı hassasiyetinde azalması
- Çift görme hali
- Okuma ve görmede zorluk
- Bulanık görme
- Gece görüşünde zorlanma
- Araç kullanırken zorlanma
- Sık sık gözlük numaralarında değişim
Katarakt Tedavisinde Tek Çare Ameliyat mı?
Katarakt görme seviyesini azalttığında mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kataraktın başlangıç sürecinde birey, günlük yaşamdan ve mesleki fonksiyonlarından olumsuz etkilenir. Erken tanı ile bu katarakt hastalığı tedavi edilebilir. Eskiye göre katarakt tedavisi daha kolay yöntemlerle yapılabilmektedir
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık günümüzde birçok hastalığın tedavisinde olduğu gibi, katarakt tedavisinde de önemli gelişmeler olmuştur. Oldukça geliştirilmiş göz içi lensler sayesinde hasta, katarakt ameliyatı olduktan hemen sonra günlük yaşamına daha konforlu şekilde devam edebilir. Ayrıca bu lensler sayesinde hasta gözlük kullanmadan uzağı ve yakını daha net görebilir.
Sizler için katarakt nedir ve nasıl oluşur, katarakt belirtileri, katarakt ameliyatı, katarakt tedavisi gibi konularda bilgiler sunduk. Dünyanın güzelliğini her zaman daha net görebilmek için göz sağlığınızı ihmal etmeyiniz.
Tüm yazıları okumak için tıklayın >