İlginç Hastalıklar Nelerdir?
Dünyada çok nadir görülen hastalıklar vardır, Kendi halimize şükür ettiğimiz. Bu ilginç hastalıklara yakalanan insanların hayattaki zorlukları çok daha zordur. Bu yazının yazılma amacı sizlere bu ilginç hastalıkları anlatmak veya fikir sahibi olmanızı sağlamaktır.
1) Progeria (Erken yaşlanma hastalığı)
Grogeria hastalığın Türkçeleşmiş hali erken yaşlanma hastalığı olarak bilinir. DNA da telomer zincirinin kısalmasıyla ortaya çıkan bir çeşit genetik hastalıktır. Etkili bir tedavi yöntemi yoktur. Teşhisi koymak oldukça kolaydır yeni doğan bebeğin 70-80 yaşlarındaki yaşlılara benzemesiyle ve saçların beyazlayıp dökülmesiyle anlaşılmaktadır. Herhangi bir zeka geriliği görünmüyor fakat çenesinin ve diş yapısının az gelişmesinden dolayı ağız içinde çürükler meydana gelir. Bu hastalığa yakalanan çocuklar ortalama olarak 12-13 yıl yaşamasıyla beraber dışarıdan verilen hormonların hiçbir işe yaramamasıyla cinsel aktiviteleri sağlayamıyor.
2) Hipertrikoz (Kurt adam sendromu)
Bu hastalık adından da anlayacağınız üzere bu hastalığa yakalanan insanlar kurt adamlara benzemektedirler. Fiziksel özellikleri bir kurt adamı andırır ve tüğleri normal insanlardan daha uzundur. Bazı hastalar da vücudun her yerinde tüğ varken bazı hastalarda vücudun çeşitli bölgelerinde tüğ olmaktadır. Şimdiye kadar sadece elli kişide görülen bir tür genetik hastalıktır ve hiçbir tedavisi yoktur. Bu hastalık hayati tehlike yaratmamaktadır fakat bu hastalığa yakalanan insanların çok ciddi psikolojik tramvalar atlattığı görülmektedir.
3) Akromegali (Büyüme hastalığı)
Beynin çok fazla büyüme hormonu salgılamasından dolayı devlik ve aşırı büyüme hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık ikiye bölünmektedir. Büyüme çağını tamamlamadan meydana gelene gigantizm adı verilir. Gigantizm hastaları devlere benzemektedir. Ergenliğini tamamlamış olanlarda ise sadece elleri, ayakları, çenesi ve burnu büyümektedir. Sesleri normal insanlara göre daha kalın çıkmaktadır. Bu hastalığa yakalanan insanlarda genel olarak saçlarda aşırı kalınlaşma, dişleri ayrılırken çenenin büyümesi, dudaklarının kalınlaşması ve kafatasının büyümesi görülmektedir. Cerrahi bir müdahale ile büyüyen kemikleri küçülterek tedavi edilebilmektedir. Ancak bazı hastaların organlarının büyümesi hayati tehlike oluşturmaktadır.
4) Hyperdontia (Çok dişlilik)
Nadir görünen bir başka hastalıkta çok dişliliktir. Normal insanların ağzında otuz iki tane diş bulunmaktadır fakat bu hastalıkta bu sayılar ikiyüzlere kadar çıkmaktadır. Bu hastalık gizli dişler ve görünen dişler olarak ikiye ayrılmaktadır. Gizli dişler deri altında olmaktadır diş tedavisine gitmeden görmemiz mümkün değildir. Diğeri ise gözle görülerek fark edilebilir. Bu hastalığın bir tedavisi vardır, düzenli olarak diş hastanesine giderek dişleri çektirmek.
5) Sirenomelia (Deniz kızı)
Deniz kızı hastalığı bebeklerin bacaklarının doğuştan bitişik olmasıdır. Bu hastalığın bir tedavisi yok gibi bir şeydir. Bacakları ayrılsa bile böbrek ve boşaltım sistemi tam gelişemediğinden dolayı çoğu bebek ölmektedir. Bu hastalığın asıl sebebi bilinmemektedir ve tedavi edilip de yaşayan bebeklerin sayısı sadece ikidir.
6) Hematidrosis (Kan ağlama)
Sıkıntıya ve strese bağlı olarak kılcal damarların gerilerek çatlamasından meydana gelen bir hastalık türüdür. Tedavisi vardır fakat çoğu zaman kendi kendine geçebilen bir hastalıktır.
7) Arjiri (Mavi ten)
Bir deri (pigment) hastalığıdır. Bu hastalık ölümcül bir hastalık değildir ancak insanın psikolojisini bozan bir hastalıktır. Bu hastalık genel olarak gümüş yapımıyla ilgilenen insanlarda görülmektedir. Sebebi ise gümüşün içindeki maddelerin deride toplanarak güneş ışığına maruz kaldığında kişilerde bu hastalık görülemektedir. Genetik bir rahatsızlık olarak nesillere aktarılmaktadır. Tedavisi lazer ile yapılmaktadır ancak bazı hastalar da bu tedavi yöntemi işe yaramamaktadır.
8) Baloncuk hastalığı
Bir tür deri hastalığıdır. Deri üzerinde tümörlerin yayılmasıyla meydana gelmektedir ve bütün vücudu kaplayarak deri görünmeyecek hale gelmektedir. Tümörler alınması mümkün fakat tekrarlamasının önünü kesemediklerinden dolayı bir tedavisi bulunamamaktadır.
Tüm sağlık yazıları için tıklayın >
Tüm yazıları okumak için tıklayın >