Gül hastalığı nedir diye merak eden bireylerin sayısı günden güne artmakta. Ancak unutmamalısınız ki cildinizde gördüğünüz her kızarıklık gül olmayabilir. Cilt rahatsızlığınızın gül hastalığı olup olmadığına dermatoloji alanında uzmanlaşmış bir doktor daha doğru karar verecektir.
Halk arasında gül hastalığı olarak bilinen “rozacea” çoğu kişinin özgüvenini düşürmekle birlikte, bir çok birey belirtilerini veya tedavi edilebilirliğini de merak ediyor. Bu hastalığa dair tüm detaylar bu makalede yer almakta.
Gül Hastalığı Nedir?
Gül hastalığı nedir sorusunu cevaplamak o kadar da kolay olmayacaktır. Hastalığın ait olduğu familya sivilce ile yakındır. Hastalık sebebi ise hala net olarak bilinmemekte. Sivilceli cilt ile karıştırılmaması gerekir. Kızarık, şiş bir cilt görünümü oluşturan bir rahatsızlıktır. Yağ bezlerinin genişlemesini arttırıcı etkisi bulunur.
Hastalığın ilerleyen dönemlerinde sırtta ve göğüstede aynı rahatsızlıkların görülmesi muhtemeldir. Bu nedenle erken teşhis ile kontrol altına alınması gerekir.
Gül Hastalığı Belirtileri
Gül hastalığı nedir sorusuna verilen belirsiz cevabın aksine, hastalığının belirtileri aslında kolayca ve net bir şekilde ayırt edilebilecek niteliktedir. Ancak kullanılan kozmetik ve cilt bakımı ürünlerine karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar ile karıştırılması muhtemeldir. Her iki durumda da dermatoloğa görünmek gerektiğinden, doktor sizi hangisi olduğuna dair bilgilendirecektir.
Gül hastalığı nedir, sebepleri nedendir tıbbi olarak kesinleşmiş değildir. Ancak tüketilen besin ve maruz kalınan güneşteki UV ışınlarından kaynaklı olabileceği varsayımlar arasında. Bu hastalığa dair kaydedilmiş belirtiler;
- En az biri görülmesi yeterli olacak şekilde, kuru, kaşıntılı, sivilceli veya acılı bir cilt dokusu
- Cilt üzerinde kırmızı tonlarında renk değişikliği
- Yağlanma sonucu burunda boyut olarak artış
- Ödeme bağlı olarak şişlikler olarak sıralanabilir.
Gül hastalığı genel sırası ile yüzün ortasında kızarma ile başlamaktadır. Alın burun ve yanak bölgelerinde yoğunlaşan bir hastalıktır. Kızarmalardan sonra sivilcelenme ve şişme gerçekleşir. Bu hastalığın sadece yüzde oluşmadığını, vücudun herhangi bir bölgesinde de görülebileceği de unutulmamalıdır. Vücudunuzda oluşabilen minik sivilceler herhangi bir rahatsızlığın habercisi olabileceğinden önem verilmelidir.
Gül Hastalığı Geçer Mi?
Gül hastalığı nedir, hangi sebepten kaynaklıdır bilinmediği gibi maalesef ki kesin bir tedavisi de bulunmamakta. Hastalığın sebebine ve tedavisine yönelik bilimsel araştırmalar devam etmekte.
Ancak doktorlar tıbben gül hastalığına iyi geldiği kanıtlanmış yöntemler ile hastalığın seyrini yavaşlatabiliyor. Kişi tamamen iyileşemese dahi tedavi sürecine uyduğu taktirde daha iyi bir cilde kavuşacaktır.
Gül Hastalığı İlacı
Gül hastalığı ciltte sivilcelenme ve şişme ile kendini göstermektedir. Sivilceler de yağ bezlerinden kaynaklı ciltteki yumrular olduğundan gül hastalığı ile benzerlik gösterir. Bu yüzden tedavi sırasında akne önleyici oral ilaçlar da yer almaktadır.
Ciltteki kızarıklıkları azaltmak için verilen oral ilaçlar da mevcut. Kılcal damarların genişlemesine bağlı olarak kızaran ciltte damarları eski haline çevirmeye yarayan bu ilaçlar, damarların görünürlüğünü ve kızarıklığını bir nebze azaltır.
Gül Hastalığı Kremi
Gül hastalığı nedir, gül hastalığı kremi var mı soruları sıklıkla sorulmakta. Gül hastalığı adı altında özel bir krem maalesef ki bulunmuyor. Diğer cilt rahatsızlıkları için üretilen kaşıntı önleyici , kızarıklık giderici jel ve kremler tedavi sırasında kullanılmakta.
Sivilce önleyen ve sivilce tedavi süreçlerinde kullanılan kremler de bu aşamada destekleyici durumda. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, rahatsızlığınızın ne olduğunu bilmiyorsanız veya doktorunuz tarafından verilen tedavinin dışındaysa hiçbir şekilde cildinize ilaç veya krem uygulamayın.
Vücutta Gül Hastalığı Nasıl Geçer?
Gül hastalığı nedir ve gül hastalığı vücutta nasıl geçer sorularının cevaplarını maalesef ki tam net şekilde vermek mümkün değil. Gül hastalığını tamamen geçiren bir tedavi yöntemi bulunmadığından sadece doktor tarafından verilecek ilaç ve kremlerle azaltmak ve stabilize kalmasını sağlamak mümkün.
Bu hastalıkta vücut ve cilt için verilecek ilaçlar arasında çok büyük bir farklılık söz konusu değil. Oral olarak alınan ilaçlar vücutta her yere etki edeceğinden ilaçlarda farklılık olmayacaktır. Ancak verilen kremler cilde ve vücuda uygulanabilirliği açısından farklılık gösterebilir. Doktor hem cilt hem de vücut için uygun bir krem verirse kremler de farklılık göstermez.
Gül Hastalığını Tetikleyen Yiyecekler
Gül hastalığı nedir, gül hastalığı nasıl geçer soruları için net bir cevap olmasa da tıbben bu hastalığı arttıran yiyecekler gözlemlenmiş durumda. Bu yiyecekleri tüketim oranı azaltarak ilaç ve krem tedavisine içerden de destek olunabilir.
Bu hastalığı tetikleyici yiyeceklerin azaltılması ile kızarıklık ve şişlik artışı azalacaktır. Kişinin tedaviyi uygulaması ile de daha sağlıklı bir cilde kavuşulması çok da zor olmayacaktır. Gül hastalığını tetikleyici ve azaltılması gereken gıdalar sırasıyla şunlardır.
- Çok acı ve baharatlı gıdalar sivilcelenmeyi arttırır. Roza ve sivilce yakından ilişkili olduğundan bu tarz baharat içeren gıdalardan uzak durulması faydalı olacaktır.
- Aşırı yağlı veya trans yağ içeren gıdalar da cilt sağlığını direk etkileyen gıdalardır. Roza hastalığında burun çevresinde yağ bezlerinde genişleme görülebilir. Bu durum da burunda büyüme ve yağlanmaya sebep olur. Bu nedenle yağlı yiyeceklerin azaltılması burunda oluşacak değişiklikleri büyük ölçüde azaltır.
- Kahve ile sivilce arasında herhangi bir bağlantı olmamasına rağmen, eğer kahvenizi krema gibi yağlı ürünler ile tüketmeyi seviyorsanız kahve tüketimini kesebilirsiniz. Kremasız kahve içmenin bir sakıncası yoktur.
Gül hastalığı nedir sorularını sorarak tek başınıza teşhis koyamazsınız. İlaç ve krem arayışı içine girerek herhangi bir uygulama yapılmamalıdır. Hastalığınızın veya alerjinizin ne olduğuna siz inansanız bile bu tarz teşhisler için laboratuvar sonuçları gereklidir. Uygulayacağınız tedavi daha kötü sonuçlara yol açabilir. Eğer “rozacea” hastası olduğunuzu düşünüyorsanız, bir dermatoloji uzmanına görünebilirsiniz.
Tüm yazıları okumak için tıklayın >
Tüm Sağlık yazıları için tıklayın >