Gece yanığı rahatsızlığı diğer adıyla Zona bir virüsün neden olduğu problemlerden biridir. Genele vurulacak olunursa yaşlılarda görülme olasılığı çok daha fazladır. Özellikle bağışıklık sistemindeki düşüşler sonrasında sık görülmeler başlar. Diğer yandan yaşanan stres, travmalar, yaşanan hastalıklar da etkili olabilir. Gece yanığı hastalığının tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ilk hedeftir.
Gece yanığı rahatsızlığı birkaç ağrı kesici kullanımı ile hafifletilebilir. İlaç tedavisine ne kadar erken başlanırsa sonuçta o kadar hızlı alınır. Bağışıklık sisteminin yeniden oturtulması ile birlikte sorun da çözülür. Mesela stres kaynaklı bir hastada onu rahatlatmak, pozitif bir alan yaratmakla tedavi süreci de olumlu etki kazanacaktır.
Gece yanığı rahatsızlığında antibiyotik tedavisi de uygulanır. Özellikle yaşanan kaşıntı ve döküntüler için kremler verilir bunlar hastayı rahatlatır. Gece yanığı bulaşıcı değildir. Ancak su çiçeği hastalığı ile birebir bir gelişim içindedir, bu nedenle su çiçeği geçirmemiş olanlar için risklidir.
Gece Yanığı (Zona Hastalığı) Nedir?
İnsanda vücut savunma sisteminin zayıflaması ile birlikte ve genelde ileri yaşlarda sinir sistemini de doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Ağrılar ve bölgelerde yanmalar yaşanabilir. Deride kırmızı döküntüler başlar. Bu döküntüler kabarcık haline dönüşebilir. Zona hastalığı kendi kendine de geçebilmektedir.
Gece Yanığı(Zona Hastalığı) Nedenleri
Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda
Kanser hastalarında
Kemoterapi görenlerde
Organ nakli yapılmış hastalarda
Zatürre geçirmiş hastalarda
Zona aynı zamanda yaşlanmayla ile birlikte kronik rahatsızlık sorunu olanlarda da görülme olasılıkları fazladır.
Gece Yanığı(Zona Hastalığı) Belirtileri
Belirti olarak ağrılar ve yanmalar dikkat çekicidir. Genellikle belli bir kısımda oluşur Kırmızı döküntüler olarak sürer. Kabarcıklar haline gelip, kaşınmalar artar. Özellikle yüz ve kulaklardaki döküntü dikkat çekicidir. Hastada ateş, baş ağrıları, yorgunluk halleri, kaslarda güçsüzlük ler yaşanır. Eğer zona geç teşhis edilirse sinirleri etkilediğinden dolayı işitme kaybına, göme kaybına hatta yüz felcine kadar sebebiyet verebilir.
Gece Yanığı(Zona Hastalığı) Tedavisi
Erken teşhisle birlikte antiviral tedavi uygulaması yeterli olur. Ağrı durumları azaltılarak hasta rahatlatılır. İlaçlar, pansumanlar ve kremlerle katkı sağlanır.
Zona döküntüleri iyileşme süresi ne kadardır?
Yaraların iyileşmesi bazen birkaç haftanın geçmesi ile mümkün olabilir. Bu durum tamamen hastanın yaşı ile ilgilidir.
Zona aşısının yan etkileri var mıdır?
Herhangi bir yan etki söz konusu değildir.
Zona hastalığının tekrar olma riski var mıdır?
Tekrarlayabilir. Özellikle erken yaşlarda olunduysa ileriki yaşlarda tekrarlama riski fazladır.
Stres zonayı tetikler mi?
Zona ve stres birbirini etkiler ve tetikler. Yaşanan ağır stresli durumlar, kronik rahatsızlıklar, kanser tedavileri zonaya nedendir.
Zona hastalığı ölüme neden olur mu?
Zona hastalığı ölümle sonuçlanmaz.