AŞIRI YEMEK YEME SENDROMU
Aşırı yemek yeme ; bir hastalıktır, yeme şeklinde bozukluktur. Bu hastalıkla karşı karşıya kalmış bireyler için yemek hep aşırı miktardadır. Yedikçe mutlu olunur, kontrol kaybedilir. Sık sık yenilen yemekler ; normal insanların yemek yemeleri ile kıyaslandığında anormal olarak sınıflandırılır. Bu birey hem fiziksel hem de zihinsel açıdan sürekli bir açlık hissi taşımaktadır. Bazıları yemek yemeden sonra suçluluk ya da pişmanlık hissedebildiği gibi bazıları için de bu his hiç var olmaz.
Aşırı Yemek Yeme Nedenleri
Yaşanan depresyon ya da depresyona yatkınlık
Günlük hayatın içerisinde stresli hal
Kaygıda devamlılık hali,
Üzüntü yaşama,
Sıkıntılar ve öfkeli lik hali,
Aile öyküsünde olma hali,
Psikolojik bozukluk
Hormonal bozukluklar
Aşırı yemek yeme sendromu; sadece obez grubunda olan kişilerde yaşanmaz. Normal kiloda olup da bu hastalığa yakalananlar da mevcuttur. Gerçek olan nokta ise aşırı yemek yeme hastalığı obeziteye, yüksek kolesterole, diyabete, kalp rahatsızlıklarına davetiye çıkarır.
Aşırı Yemek Yeme Tedavisi
Doğru zamanda sağlıklı bir yemek yeme hali; gerek kilo alımı gerekse doğru beslenme açılarından kontrol altında tutulmalıdır. Ancak bu nokta aşırı yemeğe doğru gittikçe artık psikolojik sıkıntıların oluşumunun başlangıcı demektir. Bu açıdan tedavisinde psikolojik destek önem taşır.
Aşırı yemek yeme bozukluğu tam anlamı ile kontrolsüzce yemek yeme dürtüsüdür. Bu dürtü genelde kişinin negatif durumlarla karşı karşıya kaldığında yaşadığı hissiyattır. Bir diğer yaklaşımda aşırı kısıtlamalı diyetlerdir. Bu diyetler sonrasında mesela çikolataya ya da asitli içeceklerden uzun vadede uzaklık hali ciddi istekleri doğurur. Bu isteklerde aşırı yemek yeme nedenidir. Ani yaşanan ruh hali durumları, ani üzüntüler de yemekle doğrudan ilgilidir. Bu durumlarda da aşırıya kaçılırsa yemek yeme dürtüsü gereğinden fazla artar.
Aşırı Yemek Yeme Sonrası Yaşanan Sorunlar
Aşırı yemek yeme hastalığı bazen de bireyde ciddi pişmanlıklara yol açar. Bu sefer de şişmanlamaya karşı oluşan korkuyla uzun süreli açlıklar dönemine girer. Bu dönemlerden biri olan anoreksiya nervoza hastalığında ; normal kiloda olunsa dahi hala kilolu hissetmek davranışı yaşanır. Bu bir yeme bozukluğudur ve vücut ağırlığı olması gerekenden aşağı seviyelere düşürülerek ciddi problemler oluşur. Bir diğer bozukluk şekli ise bulimia nervoza halidir. Bu durumdaki hasta gereğinden fazla yemek yer, aşırı yemek yeme dürtüsü fazladır, ataklar yaşar. Ancak yemek sonrasında parmağını gırtlağına baskı uygulayarak kusma gerçekleştirir. Amaç kilo almamaktır. Sonuçta kişinin hayatı kontrolsüz yemekler ve kusma nöbetleri şekline girer. Bu da fiziksel açıdan hastalıkların başlangıcıdır. Bir diğer bozukluk şekli pika’dır. Pika’da kağıt, toprak gibi maddeler yenilir. Bu rahatsızlık tam anlamı ile ruhsal bozukluk ile eşdeğerdir.
Yemek yeme bozuklukları tedavisi için her şeyden önce fiziksel açıdan hastanın sağlığının kontrol altına alınması gereklidir. Böylelikle hasta ölümden ya da organlarının hasar görmesi engellenir. Sonrasındaki aşama psikolojik temelli yaklaşımdır. Bu aşama çok daha meşakkatli ve zordur.
Aşırı Yemek Yeme Sendromu Nasıl Aşılır?
Öncesinde sağlıklı beslenme öğrenilmeye çalışılır.
Stresli hallerin yönetimi sağlanmalıdır. Gıdaya yönelmek yerine başka şeylere yönelme sağlanır.
Günde 3 ana öğün tercih edilmelidir.Sağlıklı aparetifler tüketilmelidir.
Abur cubur yeme tarzından uzak durulmalıdır.
Egzersiz hayatın içinde mutlaka olmalıdır.
Sıkıntılı anlarla savaşma öğrenilmelidir. Kişi vücudunu dinleyerek tanıma yoluna gidebilir. Aç değilse atıştırmak gereksizdir.
Gerekirse destek alınmalıdır.
Yeme bozuklukları aynı zamanda bazı hastalıklara da gebedir. Kasların erimesi, kemiklerin kırılgan hale gelmesi,saçların dökülmesi, adet döneminin yaşanmaması bunlardan bazılarıdır. Zayıflamaya aşırı önem vermek, şişmanlıktan korkmak psikolojik açıdan sıkıntıların nedenlerdir. Bu noktada önemli olan ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmaktansa doğru beslenme hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Tüm yazıları okumak için tıklayın >