Bilgilendirici

Ortadoğu’nun Gizemli Ülkesi: Katar

Katar hakkında bilmeniz gerekenler

Katar,1930 yılından itibaren düzenlenen Dünya Kupası’nın 22.sine ev sahipliği yapıyor. Dünya Kupası ilk defa bir Ortadoğu ülkesi olan Katar’da düzenleniyor. Katar’ın sıcak bir iklime sahip olası nedeniyle yine ilk defa yaz ayları yerine Kasım ve Aralık ayında düzenleniyor. Daha önceki kupalarda ev sahibi olan ülkeler büyük ölçüde mevcut altyapıyı kullanarak yapmıştı. Katar ise, kupa için neredeyse her şeyi sıfırdan yaptı ve bunun için toplam 220 milyar dolar harcadı. Ülke insanı, dünya futbolunun en büyük organizasyonu sayesinde milyonlarca ziyaretçi bekliyor. Dünya Kupasının bu ülkede düzenlenmesiyle gözler Katar’a çevrildi. Katar, Ortadoğu’nun en hızlı büyüyen ve yıldızı parlayan, aynı zamanda en güvenilir turistik bir ülkedir.

Katar, Ortadoğu’nun parlayan yıldızlarından biridir. İşte son dünya kupasına ev sahipliği yapan Katar hakkında bilinmeyenler;

Siyasi Yapısı ve Yönetim

Katar Devleti, Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunur. Bir Basra Körfezi ülkesidir. Bir zamanlar Osmanlı toprağı olan Katar daha sonra İngiliz mandası girmiştir. 3 Eylül 1971 tarihinde bağımsızlığını ilan etmiştir. İdare şekli monarşidir. Ülke, El Thani hanedanı tarafından yönetilmektedir. Başkenti Doha’dır. Arap Yarımadası’nda bulunur. Para birimi Katar Riyalidir. Resmi dili Arapça, resmi dini İslam Dini’dir. Yüz ölçümü 11.586 km2dir. Geçim kaynağı ise petroldür. Çöl iklimi hâkimdir. Nüfusu 2021 sayımlarına göre 2milyon 931 bindir. Hükümet şekli emirliktir.

Komşuları

Suudi Arabistan tek kara sınırı olan ülkedir. Üç tarafı Basra Körfezi ile çevrilidir. Güney ve batısında Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri, kuzeybatısında Bahreyn ve kuzeyinde de İran bulunur.

Katar’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Ülkenin petrol zengini bir ülkedir. Gelir seviyesi yüksek olduğundan yerel halk genellikle özel araç kullanır. Bu nedenle toplu taşıma azdır. Bu nedenle ülkeye gelenlerin araç kiralanması daha uygundur.
  • Katar mutfağı et ağırlıklıdır, kebap restoranlarıyla ünlüdür. Türk turistlerin ağız tadına uygun mutfağı vardır.
  • Cuma namazı nedeniyle öğle vakti tüm işletmeler resmi olarak kapalıdır.
  • Katar, kendi vatandaşları için kıyafet sınırlaması getirdiyse de turistler için herhangi bir kıyafet sınırlaması yoktur. Dikkat çekecek çok açık kıyafetler giyilmemelidir.
  • Katar’da gece hayatı saat 2.00’de son bulur. Çok yönlü eğlence yaşantısıyla öne çıkar.
  • Yolcuların beraberinde alkol getirmeleri yasaktır.

    Geçim Kaynakları

    Katar, dünyanın en zengin petrol yataklarına sahip Ortadoğu ülkesidir.

    Ekonomisi temel olarak petrole dayanır. Ayrıca doğalgaz üretimi de önemli bir yer tutar. Ayrıca Petrol sayesinde dünyanın kişi başına düşen millî geliri en yüksek

ülkelerden biridir. Petrol ülke ihracatının büyük bir kısmını oluşturur. Hurma ise Katar’ın simgesi olarak bilinir. En önemli ticari gelirlerinden biri de incidir.

Katar’da Turizm

Muhteşem yapıları, bulunmaz körfez manzarası, lüks gökdelenleri, kültürel müzeleri ve dikkat çeken şehir manzaralarıyla Katar tam bir turist cennetidir. Müze ve tarihi yerleriyle dikkat çeken Katar’ın muhteşem gezilecek yerler vardır.

Katar’da Gezilecek Yerler

1 Abdullah Bin Zid Almahmud

Kültür ve İslam Merkezi İslam Eserleri Müzesi, 2008 yılından beri ziyaret ediliyor. 7.yüzyıldan 19.yüzyıla kadarki döneme ait, değişik ülkelerden toplanan birçok İslami eser bu müzede sergilenir. Bu eserler arasında; Kâbe örtüleri, el yazması Kur’an-ı Kerim, Kâbe’nin

anahtarı bulunmaktadır. Ayrıca Osmanlı dönemine ait fermanlar ve padişah portreleri de mevcuttur. Müze, Salı günleri hariç haftanın her günü 10.30-17.30 saatleri arası ziyaret edilebilir.

2- Souq Waqif

Katar’da, Geneneksel arap kültürü ile çağdaş kültürün bir araya getrildiği, sanatın kalbinin attığı noktalardan biridir. Ülkenin önde gelen sanatçılarının eserlerine ve koleksiyonlarına ev sahipliği yapar. cumartesi ve pazar günleri hariç her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

3- Msheireb Müzeleri
Doha’da, şehrin dört tarihi evinin korunması projesiylebaşlatılmıştır. Proje büyük ilgi görmüş ve proje büyük ilgi görmüş ve ülkenin en popüler turistik yerlerinden biri haline gelmiştir.

4- Al Wajbah Kalesi

Katar’ın en eski kalelerinden biridir. 1893 yılında yapılmıştır. Kale, Osmanlı Devleti’yle yapılan savaşta önemli bir savunma merkezi olmuştur. Katar’ın en sık ziyaret edilen gezi yerlerinden biridir.

5- Mathaf Arap Modern Sanatlar Müzesi

2010 yılında hizmete açılmıştır. Dünyanın en büyük özel sanat koleksiyonu bu müzede bulunmaktadır. Müzede, 9.000’den fazla eser bulunmaktadır. Müzeyi ziyaret ederek, çağdaş sanat örneklerini görebilir, modern sergileri gezebilir ve düzenlenen etkinliklere katılabilirsiniz.

6- Katar Ulusal Müzesi

Katar Ulusal Müzesi çöl gülünden esinlenerek yapılmıştır. Yukarıdan bakıldığından çiçeğin yapraklarına benzer. Müze içerisine; arkeolojik buluntular, geleneksel kostümler, sergiler, mücevherler ve tarihi belgeler bulunur.

7- İnci Adası

Katar’ın en önemli gelirlerinden biri olan inci, adanın projesinde ilham kaynağı olmuştur. Genellikle Katar’da yaşayan yabancıların tercih eder. İnci Adasında 18 binin üzerinde konut bulunur. Muhteşem bir yapıya sahiptir. İhtişamın somutlaşmış halidir. Adada, Venedik’te olduğu gibi su kanalları vardır ve ada gondollarla gezilebilir. Orta Doğu’nun en büyük projelerinden biridir.

8- Şeyh Faysal Bin Kassim Al Thani

Müzesi

Şeyh Faysal Bin Kassim Al Thani Müzesi, İslam kültürne ait pek çok eser vardır. Şeyh Faysal’ın kendi topladığı özel bir koleksiyonu da müze de sergilenir. 1988 yılında kurulan müze herhangi bir kar amacı gütmez.

9- Katara Pigeon Towers

İslamiyet’te önemli bir yere sahip olan güvercinler düşünülerek yapılmıştır. İçinde güvercinlerin rahat bir şekilde çıkabileceği delikler vardır. Uzun üçgen formata sahip kulelerden oluşur. İslamiyet’te önemli bir yere sahip olan kulelerin içerisinde güvercinlerin rahat girip çıkabilmeleri için delikler inşa edilmiştir Katar

Camii içerisinde bulunur. Burayı ziyaret edip güvercinleri besleyebilirsiniz.

10- Barzan Towers

Barzan Towers, Doha’da, inci dalgıçlarını gözlemlemek için kurulmuştur.1910 yılında yapılmıştır. 16 metre yüksekliğindedir.

11- Doha Hayvanat Bahçesi

Doha Hayvanat Bahçesi, 4,2 hektarlık bir alan içerisinde kurulmuştur.1500 canlı türüne ev sahipliği yapar. Şehrin en popüler gezi yerlerden biridir. Özellikle eğitimli filler özel ilgi görmektedir. Her gün 08.00-20.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

12- Aspire Park

Doha’nın en büyük parkıdır. İçerisinde aile ile ve yalnız başına gezilebilecek yapay göl ve çocuklar için park ve oyun alanlarına vardır. Haftanın her günü her saate ziyaret

edilebilir.

13- Camel Pen

Orta Doğunun geleneksel hayvanı olan develeri yakından görmek ve incelemek isteyenlerin gezebilecekleri bir yerdir. Burada günün ilk saatlerinden akşamın son saatlerine kadar vakit geçirip fotoğraf çekebilirsiniz.

Katar Vize Süreci

Türkiye ile Katar arasında mutabakata göre Ağustos 2010 tarihinden itibaren; diplomatik, hizmet ve hususi Pasaport sahibi Türk vatandaşları vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport sahipleri ise, turistik amaçlı iki haftalık kalış vizelerini, belli bir ücret karşılığı temin edebilirler.

Katar’da Ne Yenir?

Katar, oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Ortadoğu mutfağının geleneksel özelliklerini taşır. Bu mutfkta et ve deniz ürünleri, hurma ve pirinç yaygın olarak kullanılır. Machbüs, Felafel, Luqaimat, pirinç pilavı, Balaleet ve Ghuzi ülkenin önemli yöresel lezzetlerindendir. Başta Türkiye olmak üzere Çin, İtalyan, Hint gibi farklı kültürlere ait lezzetler de vardır. Türk mutfağına yakınlığı ile bilinen Katar, Türk ziyaretçiler için bulunmaz bir fırsattır. Bazı özel Katar lezzetleri ise Ghuzi,Felafel ve Luqaimatdir.

Siz de yakın gelecekte tatil yapmayı planlıyorsanız, henüz gideceğiniz yere karar vermediyseniz Katar’ı tercihlerininiz arasına alınız. Bu gizemli Ortadoğu ülkesine giderek 22. Dünya kupası maçlarını izleyebilir,

final maçına biletinizi ayırtabilir, Ortadoğu kültürünün eşsiz örneklerine şahit olabilirsiniz.

Tüm Yazıları Okumak İçin Tıklayın >