Metaverse ve Koin

Metaverse Nedir, Neden Yatırım Yapılıyor?

Mark Zuckerberg Facebook’un adını ‘Meta’ olarak değiştirmişti ve bununla birlikte  sanal gerçeklik teknolojisi olan Metaverse tekrardan gündem konusu oldu. Peki Metaverse nedir?

Metaverse (kurgusal evren) pazarlamacıların, analistlerin ve büyük teknoloji şirketlerinin son zamanlarda sıkça üzerinde konuştukları bir sistem.Epic Games CEO’su Tim Sweeney ve Mark Zuckerberg gibi teknolojinin önde gelen isimleri Metaverse’e yatırım yapmalarıyla biliniyorlar.

Şirket, isim değişikliğiyle ilgili açıklamasında Facebook’un faaliyet alanlarının sosyal medyadan sanal gerçekliğe kadar genişletildiğini ve Meta isminin şirketin faaliyetlerine dair  daha kapsamlı bir anlamı olduğunu ifade etmişti. 

Metaverse nedir?

Metaverse, Sanal Gerçeklik (Virtual Reality VR) teknolojisinin geliştirilmiş versiyonu olarak düşünülebilir ancak bazıları tarafından Metaverse Teknolojisi  internetin geleceği olarak görülüyor. Yalnızca kulaklık ve gözlükten oluşan ekipmanınızla girebileceğiniz kurgusal bir gerçeklik evreni olan Metaverse’de bütün dijital ortamların birbirine bağlandığı bir sanal dünya vardır. Bilgisayar oyunu niteliğinde olan mevcut sanal gerçeklikten farklı olarak, Metaverse evreninde ticaret yapabilir, oyun oynayabilir,sanal arsalar satın alabilir, sinema ve konser alanları gibi eğlence mekanlarına gidebilir ve daha birçok şey yapabilirsiniz de.

Metaverse’ün Popüler Olmasının Sebebi Nedir?

Her birkaç yılda bir arttırılmış gerçeklik ve dijital dünyada kısa süren trendler ortaya çıkıp kayboluyor; ama son zamanlarda dev yatırımcıların ve büyük teknoloji şirketlerinin Metaverse’e yönelip yatırımlarını arttırdığı ve fazlasıyla önem verdiği görülüyor. İnternetin geleceği olarak görülen bu evrende geri planda kalınmak istenilmiyor.

Ayrıca bilgisayar oyunlarındaki VR (sanal gerçeklik) teknolojisinde büyük gelişmeler yaşanması ve cihazlar arası bağlantı özelliğinin beklentileri karşılayan seviyelere ulaşmasıyla birlikte teknolojinin de bu sistem için uygun  ve elverişli olduğu görülüyor.

Facebook’un Adı Neden “Meta’’ Olarak Değiştirildi?

Facebook isim değişikliğinin sebebi olarak, şirketin faaliyet alanlarının sosyal medyadan sanal gerçekliğe kadar genişletildiğini ve bu sebepten Meta isminin şirket faaliyetlerini daha kapsayıcı bir nitelikte olduğunu ifade etmiştir.  Facebook, Metaverse inşasına en büyük öncelikleri arasında yer verdi. Şirket Oculus sanal gerçeklik setiyle sanal gerçekliğe büyük yatırım yaptı ve bu setlerin fiyatlarını  rakiplerine kıyasla daha düşük belirledi. Bazı analistlere göre ucuz satış kararıyla şirket zararı bile göze aldı. Şirket, iş yerleri ve sosyal mekânlar  için de sanal gerçeklik (VR) uygulamaları geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.

Bazı rakiplerini satın almasıyla bilinen Facebook, Metaverse Teknolojisinin  “tek bir şirket tarafından bir gecede geliştirilemeyeceğini” ifade ederek iş birliği yapma sözü verdi.

Facebook adını değiştirmeden önce, Metaverse Teknolojisinin gelişimine  yardımcı olabilmek için kâr amacı gütmeyen gruplara 50 milyon dolar yatırım yaptı; ama şirket gerçek Metaverse fikrinin hayata geçebilmesi için en az 10 ila 15 yıla ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

Metaverse Teknolojisine İlgi Duyan Şirketler

Fortnite geliştiricisi ve Epic Games’in Başkanı olan Sweeney de uzun süredir metaverse teknolojisiyle ilgili heveslerinden söz ediyordu.

Çok oyunculu sanal oyunlar on yıllardır  interaktif sanal ortamları paylaştı. Bunlar Metaverse sayılmasa da bazı fikirlerin ortak olduğunu söyleyebiliriz.

Fortnite son zamanlarda ürün çeşitliliğini genişletip marka etkinlikleri ve konserler gibi faaliyetleri de kendi dijital ortamlarına taşıdı.

Örnek vermek gerekirse; Roblox, daha geniş bir ekosisteme bağlanmış binlerce bireysel oyundan oluşan bir platformdur.

Diğer yandan 3D (3 boyutlu) geliştirme platformu Unity de gerçek dünyanın dijital kopyaları olan ‘’dijital ikizler’’e yatırım yapıyor. Grafik şirketi Nvidia ise “Omniverse” adını verdikleri, 3 boyutlu sanal dünyaları birbirlerine bağlayan bir platform geliştiriyorlar.

Metaverse, Sadece Bilgisayar Oyunları İçin Mi Tasarlanıyor?

Hayır. Metaverse Teknolojisinin ne olduğuyla ilgili birçok fikir olsa da öngörülerin çoğunluğu Metaverse Teknolojisinin merkezinde toplumsal insan etkileşimi olacağını işaret ediyor.

Örneğin; Horizons adlı sosyal ortamla ve Workplace adlı VR (sanal gerçeklik) uygulamasıyla denemeler yapan Facebook, her ikisinde de kendi sanal avatar sistemlerini kullanıyor.

VRChat ise bir diğer sanal gerçeklik uygulaması (VR). Sanal ortamda dolanmaya ve chat yapmaya odaklı bu uygulamada yeni insanlarla tanışıp yeni ortamlar keşfetmenin dışında başka bir etkinlik yok. 

Henüz keşfedilmemiş başka uygulamalarda olabilir;

Sweeney, yakın bir zamanda Washington Post gazetesine verdiği bir röportajda, bir otomobil üreticisi firmanın yeni model bir aracın reklamını yapmak üzere “aracı test sürüşü için gerçek zamanlı, gerçek dünyaya bırakabileceği” bir ortam tasavvur ettiğini ifade etmişti.

Örneğin; belki de ilerleyen yıllarda internet üzerinden yapılacak kıyafet alışverişinde, önce dijital kıyafetleri sanal ortamda sizi yansıtan karakteriniz üzerinde deneyeceksiniz sonra da gerçek dünyaya dönüp sipariş vereceksiniz.

 

Tüm Metaverse ve Koin yazıları için tıklayın >