Günümüzde dizüstü bilgisayarlar (laptop) artık bir ihtiyaç haline gelmiş bulunmaktadır. Türkiye’de günümüzde her yıl milyonlarca öğrenci üniversiteye başlıyor. Üniversite’nin bazı bölümlerinde ise laptop artık bir keyiften daha çok ihtiyaç haline gelmiştir. Sadece üniversiteli öğrenciler ile sınırlı kalmaya gerek yok, birçok şirket personeli yüksek performans ile çalışmak zorundadır çünkü çalıştığı programlar genelde çok ağır olmaktadır, yazılım, resim, çizim…
Laptop Alacaklara Tavsiyeler
Üniversite öğrencileri, şirket personelleri gibi insanların programları düzgün bir şekilde açmak için düzgün bir şekilde ve hızlı bir şekilde çalışma sergilemesi için birtakım özellikleri karşılaması gereken laptoplar üretilmektedir. Bu laptoplar özelliklerine göre değişip cep yaksa da alınması zorunlu bir hale gelmiştir diyebiliriz. Alınması zorunlu hale geldiği için de kullanıcılar bütçesini aşan laptoplar almaktadır. Bunun içinde özelliklerine dikkat etmektedir.
Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
Ram Miktarı
Ram için kaba tanım yapmak gerekirse, bir laptopun belkemiği görevini görmektedir diyebiliriz. Günümüz teknolojisinde, cebimizde taşıdığımız telefonların bile en az 6 GB, 8 GB gibi RAM miktarlarına dayandığını görebiliriz. Bir bilgisayarda bulunması gereken en önemli parçalardan birisi RAM’dir diyebiliriz.
Peki nedir bu RAM?
Bilgisayarımızı günlük kullanımımızda birçok işlev için kullanırız. Bunlar oyun oynamak, YouTube’da gezmek, video izlemek, Chrome’da dolaşmak… Bu işlevler RAM miktarımıza bağlı olarak, RAM’den tüketmektedir diyebiliriz. RAM miktarımız ne kadar fazla ise bu uygulamaları daha hızlı açabiliriz, kasmadan, donmadan oyunlarımızı oynayabiliriz, YouTube’da takılmadan videolar izleyebiliriz, Chrome’da aradığımızı saniyeler içinde karşımıza çıkarabiliriz.
Bir örnek vermek gerekirse Chrome’da, yukarı kısımda bulunan sekme sayısını çok açabiliriz ancak bir yerden sonra bu sekmeler kasmalar, donmalar meydana getirebilir. RAM miktarımızın güçlü olması bu kasmaların, donmaların önüne geçip bilgisayarımıza rahat bir nefes aldıracaktır.
Kullanım alanlarına göre değişse de RAM miktarımızın en az 8 GB olmasını tavsiye edebiliriz. 8 GB üstü RAM miktarı da bilgisayarımızın tabiri caizse uçmasını sağlayacak bir diğer etkendir diyebiliriz.
Ekran Kartı
Bilgisayarın donanım parçalarından en pahalı ekran kartıdır. Ekran kartının en önemli işlevlerinden birisi ağır performans gerektiren işlemleri genel olarak ekran kartı yapmaktadır. Her alan için ekran kartına ayrı bir parantez açmak daha sağlıklı ve doğru bir karar olacaktır.
İş amaçlı bir laptop arıyorsanız temel işlemleri yerine getirecek ekran kartlarını tavsiye edebilirsiniz, bu ekran kartları sizi idare edecektir. Daha çok Word, Excel gibi programları kullanmanız için tasarlanan ucuz, temel ekran kartları bulunmaktadır. Video kurgu, yüksek sistem gerektiren oyunlar, 4K tasarımlar yapmak için ekran kartınızı belirli özellikleri karşılayan türden almanız gerekmektedir.
Laptop Ekranı
Dizüstü bilgisayar satın almaya gittiniz. Yukarıda saydığımız özellikleri laptopta gördünüz, RAM miktarı yüksek, ekran kartı modeli oldukça yeni, ağır işlemleri yerine getirebilecek seviyede ve fiyatı da oldukça cuzi. Tüm bunlar olsa bile RAM ve ekran kartından önce bir hususa dikkat etmeniz gerekmektedir ki, bu da laptopun ekranıdır.
Ucuz veya eski olan laptop modellerinin genel çözünürlüğü 1366×768 seviyesindedir. Teknolojinin her gün bir basamak daha çıkmasından dolayı, en son çıkan laptoplarda bu çözünürlük seviyesi UHD (3840 x 2160) seviyesine kadar gelmiştir.
Uzun lafın kısası laptop ekranını tercih ederken 1366×768 gibi düşük çözünürlüklü laptoplardan uzak durmanızda fayda var. Bir yerden sonra çözünürlük canınızı sıkmaya, laptopunuzu beğenmemeye başlayabilirsiniz hatta çizim, excel, word gibi detay programlar kullanıyorsanız bu çözünürlük değeri yetersiz kalacağı için gözünüzde bozulmalar bile meydana gelebilir. Bu yüzden en düşük değer olarak 1920×1080 değerli laptopları tercih etmeye yönelin.
Ekran için iki etken daha bulunmaktadır. IPS ekran, ekran yenileme hızı.
IPS Ekran Nedir?
Görüntülerin tabiri caizse cam gibi görünmesini, renklerin dengesini mükemmel bir şekilde ayarlayabilen, beyazın tonunu beyaz, siyahın tonunu tam siyah gösteren bir teknolojidir. Bir diğer özelliği ise hangi açıdan bakılırsa bakılsın, görüntünün bozulma olasılığının olmaması ve karşıdan bakıldığı gibi bir görüntü sunmasıdır. Yine bu IPS ekran, geçmişte çıkmış laptoplara oranla büyük bir devrim niteliğindedir. O yüzden laptop alırken IPS ekran olmasına özen göstermeniz ekran renk yoğunluğu ve net bir görüntü için size çok büyük bir yarar sağlayacaktır.
Ekran Yenileme Hızı (Hz) Nedir?
Hertz, kelime anlamı olarak bir frekans birimi denilebilir. Titreşimli bir olayın 1 saniyede ki frekansına eşittir. 60 FPS (kare) gösteren bir monitörün temelinde genellikle 60 Hz bir monitör yatmaktadır.
İngilizcesi refresh rate olan ekran yenileme hızı, size oyun oynarken, gündelik işlerinizle uğraşırken, film, dizi izlerken akıcı ve daha canlı, gözünüzü yormayan bir görüntü sunmaya yarayacaktır.
120 FPS (kare) aldığınız bir oyunda monitörünüzün 60 Hz gibi bir değerde olması bazı sıkıntılar çıkarabilir. Bu yüzden oyuncular genellikle 120-144 Hz değerleri bulunan laptopları tercih etmektedirler çünkü 60 Hz değere sahip bir monitörde 120 130 fps gibi değerlerde oyun oynamanız o oyunda laptopunuz için anlık performans düşüşlerine yol açacaktır.
60 Hz ve 144 Hz bir monitör arasında ki fark nedir diye soracak olursanız
144 Hz monitör, gayet akıcı ve canlı bir şekilde oynamak istediğiniz oyunları oynatırken 60 hz değere sahip olan bir monitörde bu canlılık, ani dönüşlerde, FPS oyunları oynarken ani verilen reflekslerde bulanıklaşmaya yol açacağını söyleyebiliriz.
İşlemci
Bir diğer bilgisayar parçası olan işlemci. Yeni bir dizüstü bilgisayar veya masaüstü bilgisayar alırken dikkat etmeniz gereken işlemcinin modelinden daha çok hangi yıl piyasaya sürülmüş olduğudur. Mesela Intel Core i7 2009 yılında çıkmış olabilir ancak onun iki sürüm daha eskisi olan Intel Core i5, 2021 de yenileyerek i3 bir işlemci çıkarıyorsa i7 modelinden daha iyi olabilir. Uzun lafın kısası işlemci alırken i3, i5, i7 olduğuna değilde hangi yıl piyasaya sürüldüğüne bakılması daha doğru bir karar olacaktır.
İşlemci bir bilgisayarın, görünmeyen işlemlerini, arka planda yapılan işlemlerini yürütmeyi sağlayan yine belkemiği bir bileşen denilebilir. İşlemciyi ne kadar yüksek alırsanız alın, ekran kartıyla uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Aynı şey ekran kartı içinde geçerlidir. Ekran kartınızı yüksek model alıp işlemcinizi kötü bir işlemci, eski bir işlemci tercih ederseniz, uyumsuzluk olacaktır. Bu uyumsuzlukta performansta düşüşe, anlık donmalara, kasmalara yol açacağı gibi bilgisayarınıza da zarar verecektir.
SSD
Bir laptopu masaüstü olarak veya dizüstü olarak kullanabilirsiniz. Bu durum kişiden kişiye, ortamdan ortama değişiklik gösterebilir. Bu durumların hepsinde önemli olan bir parça vardır ki o parça bilgisayarınıza nefes aldıran bir donanım parçasıdır.
SSD’yi kısaca tanımlamak gerekirse HDD diye adlandırlan eski depolama sisteminin teknolojinin her gün gelişmesinden dolayı daha teknolojik versiyonu olan SSD almıştır. Bir bilgisayarı alırken bakacağınız ilk şeylerden birisi de SSD’nin içerisinde mevcut olup olmamasıdır. Baktınız SSD içersinde mevcut, bu SSD’nin kaç GB desteklediğini de bilmeniz gerekmektedir.
Eğer oyuncuysanız ve donanım özellikleri, grafikler detaylı olan yüksek ekran kartı, RAM vs. Bilgisayar donanım parçaları isteyen bir oyun için SSD sizin için kurtarıcı bir nitelikte olacaktır. 1 TB SSD destekleyebilirsiniz. Eğer oyun oynamayacak, sadece ofis programları ile ilgilenecekseniz 256, 512 GB versiyonları da işinizi görecektir ancak dediğimiz gibi yüksek kaliteli oyunlar oynamak istiyorsanız 1 TB SSD sizin için en uygunu olacaktır, bu SSD’lerin hafızaları artırılabilir. Laptop alırken kaç SSD giriş soketinin olduğuna da dikkat ederek tercihinizi yapınız.
En Çok Tercih Edilen Dizüstü Bilgisayarlar Yazımız İçin tıklayın >